Hisse senetlerinde güvenlik önlemleri “olmazsa olmaz” özelliktedir. Güvenlik önleminin en önemli özelliği, bir yandan işin taklit edilmesini engellemek, diğer taraftan da kötü niyetli kişilere karşı caydırıcı olmasıdır.

Pay senedi basımında, “kuru imza” kullanılıyorsa, bu durumda alınacak olan tedbirler, Türk Ticaret Kanunu’nun 487. maddesinde açıkça belirtilmiştir.

Islak imza kullanılması durumundaysa kanun koyucu belirli bir güvenlik önlemi kullanılmasını ön görmemiştir. Söz konusu olan bir kıymetli kağıtsa bu kağıdın bir biçimde kötü niyetli insanlara karşı korunması gerekmektedir.

Pay Senetlerinde Güvenlik Nasıl Çalışır?

Günümüzde pay senetlerinde çeşitli güvenlik önlemleri kullanılmaktadır. Ancak bazı kurumlar “yeni nesil” önlemleri kullanmakta ve bir şekilde pay senetlerini daha da güvenli hale getirmektedir. Peki nedir bu “yeni nesil” güvenlik önlemleri?

Yeni nesil güvenlik önlemleri derken “gizli filigran”, “özel hisse senedi kağıdı” ve “hologram” akla gelmektedir. Gizli filigran, hisse senedine uygulandığında, bu filigranın gözle görülmesi söz konusu değildir. Sadece hisse senedinin fotokopisi çekildiğinde veya tarandığında filigran ortaya çıkmaktadır. Bu durum da kötü niyetli insanlar için caydırıcı olmaktadır. Böylece, işin taklit edilme olanağı ortadan kalkmaktadır.

Özel pay senedi kağıdıysa yurt dışındaki kıymetli kağıt fabrikalarında üretilmektedir. Bu kağıt üretilirken, kağıdın içine bir yazı, bir desen veya bir filigran konabilmektedir. Tıpkı kağıt paralarda olduğu gibi.

Hologram güvenlik önlemi uygulandığında ise kağıttan sökülemiyor. Fotokopi yapılması durumunda içindeki gizli bilgiler ortaya çıkıyor.

İşi kısaca özetlersek, gizli filigran, pay senetlerinin ciddi bir sigortasıdır. Kötü niyetli kişilere karşı yapılan bu çalışmalar sayesinde pay senedinin (taklidi yapılırsa), gerçeğiyle taklidini ayırmak çok büyük ölçüde mümkün olmaktadır.

Diğer taraftan, TTK’nın 487. Maddesinde pay senetlerinin güvenlikli olması gerektiği açıkça belirtilmiştir.  Böylece hisse senetleri daha da güvenlikli bir hale gelmiş olacaktır. Türkiye’de bir ilk olan bu uygulamanın detayları için bizimle iletişime geçebilir, e-posta ya da telefonla bilgi alabilirsiniz.

AEK Pay Senedi olarak, pay senedi basım danışmanlığı kapsamında sunduğumuz hizmetleri buradan inceleyebilirsiniz.

İlgili Yazılar

  • İlmühaberler

Her İlmühaber Menkul Kıymet midir?

İlmühaberlerin hisse senetleriyle ilişkisi, pay sahipliğinin geçici olarak belgelenmesi ve hisse senetlerinin bastırılma sürecinde kullanılmasıyla sınırlıdır. İlmühaberler, hisse senetleri yerine [...]

  • Altın Hisse Nedir

Altın Hisse Nedir: Avantajları ve Örnekleri

Altın hisse, bir şirketin karar alma mekanizmasında kritik rol oynayan ve genellikle devlete veya özel yatırımcılara ayrıcalıklı yetkiler sağlayan özel [...]